Puslapiai

2013 m. kovo 23 d., šeštadienis

Kanapė- nepelnytai apkaltintas vertingas augalas


Pastaruoju metu kažkodėl man vis "užkliūva" straipsniai apie kanapes. Pamažu pradėjau jomis domėtis, ir štai susikaupė nemažai informacijos. Iš jos galiu daryti išvadą, kad kanapė - nepaprastai vertingas, naudingas, gydantis, itin daug pritaikymo galimybių turintis augalas, iš kurio kažkodėl mūsų sąmonėje pasistengta sukurti mitą-siaubą, neva tai itin pavojingas narkotikas... Tuo tarpu pasaulyje dar neužregistruotas nė vienas mirties ar susirgimo atvejis nuo kanapių, o šitas augalas auginamas tūkstančius metų! Aš labai gerai pamenu, kaip mano močiučių daržuose visada augdavo kanapės, gindamos daržoves nuo kenkėjų ir stelbdamos piktžoles. Ir mes visuomet valgydavome paskrudintas kanapių sėklas su druskyte bei pipirais ir karštom bulvėm su lupynom. Skanėstas neapsakomas! Ačiū gyvenimui, kad dabar jau galima nusipirkti kanapių sėklų ir šituo skanumynu vėl
mėgautis. Mėgsta visa mano šeima, dedu šių sėklų į kepamą duoną bei į žaliuosius kokteilius.
Nepaprastai nustebau, kai prieš kelias savaites Maximoje radau pirkti sėjamų kanapių sėklų. Žinoma, tuoj pat nusipirkau, ir mėginsiu pasisėti. Juk jei galima pardavinėti, tai galima ir užsiauginti. Aš labai tikiuosi, kad mūsų valdininkai atsikratys mitų-baubų, ir leis žmonėms užsiauginti sau savo poreikiams kanapių. Mano poreikiai yra tokie: užsiauginti sėklų maistui, lapus naudoti žaliesiems kokteiliams, o likusią žaliąją masę panaudoti kompostui, nes tai nepaprastai daug vertingų medžiagų dirvai turinti žaliava.

Kanapių rūšys yra trys.
Cannabis sativa, kitaip sėjamoji kanapė, paplitusi visame pasaulyje; auginama dėl sėklų, pluošto ir THK; nuo pagrindinio stiebo simetriškos šakos auga aukštyn; lapų lapeliai siauri; aukštis – ~3-3,5 m, bet gali užaugti iki 6 metrų aukščio; kilusi iš Centrinės Azijos.
Cannabis indica paplitusi daugiausia Indijoje, Pakistane; auginama dėl sėklų, THK; nuo pagrindinio stiebo simetriškos šakos auga beveik horizontaliai į šonus; lapų lapeliai platūs; dažniausias aukštis - ~1,8 m. Kitaip vadinama marihuana.
Cannabis ruderalis daugiausia paplitusi Šiaurės Europoje ir Rusijoje; auga kaip piktžolė; kadangi jos žydėjimas, skirtingai nei anų dviejų, nepriklauso nuo paros tamsaus ir šviesaus periodo santykio, naudojama išvedinėti atšiauriame klimate augančias marihuanines kanapių veisles; panašios į Cannabis sativa tik daug mažesnės; užauga iki ~0,6 m.

Kanapgrūdžių maistinė vertė

Kanapių sėklos/grūdai
Aminorūgščių kompleksas kanapės sėklose
AminorūgštisKiekis, %
Alaninas2,289 %
Asparto rūgštis5,303
Argininas6,262
Cisteinas0,824
Glutamo rūgštis9,257
Glicinas2,479
Histidinas1,406
Izoleucinas2,269
Leucinas3,551
Lizinas1,821
Metioninas1,194
Fenilalaninas2,192
Prolinas2,029
Treoninas1,969
Tirozinas1,484
Triptofanas0,678
Serinas2,830
Valinas2,364
(Šaltinis - Vikipedija).

Dabar apie tai, kodėl man kanapė atrodo nepaprastai vertinga. Iš karto pasakysiu, kad pagrindinė informacija paimta iš www.naturallysplendid.com ir www.hempfarm.org

Kanapių sėklos yra pats maistingiausias ir lengviausiai virškinamas maistas planetoje. Jose yra pilnas komplektas visų reikalingiausių žmogaus gyvybei medžiagų: baltymai,  visos aminorūgštys ir riebiosios rūgštys. Kanapės yra super maistas; tai vienintelis augalas, kuris pats vienas gali palaikyti žmogaus gyvybę, net jei nebūtų jokio kito maisto. Baltymai, esantys kanapių sėklose, yra lengviausiai virškinami ir  įsisavinami iš visų baltymų rūšių.Be baltymų ir amino bei riebiųjų rūgščių, kanapių sėklose yra daugybė vitaminų ir mineralų.

Dėl šių savo itin vertingų maistinių medžiagų kanapės yra veiksmingas vaistas vėžio, širdies ligų, nervų, epilepsijos, išsėtinės sklerozės, padidėjusio cholesterolio ir kt. sunkių ligų gydymui ir profilaktikai.
Kadangi riebiosios rūgštys sudaro didelę dalį mūsų smegenų, kanapės yra nepaprastai vertingos smegenų sveikatai palaikyti ir ypač atminčiai stiprinti, Alzheimerio bei Parkinsono ligų profilaktikai bei sergančiųjų šiomis ligomis gyvenimo kokybės pagerinimui.
Dėl savo turtingos sudėties kanapės, ypač jų aliejus, yra labai veiksminga priemonė plaukų, nagų, odos priežiūrai ir odos susirgimams gydyti, tokioms,kaip egzema ar psoriazė. Kanapių aliejus sugeba giliai įsiskverbti į odos sluoksnius ir pamaitinti ląsteles tiesiogiai. Dėl šių savybių  kanapės plačiai naudojamos kosmetikos pramonėje kremų, šampūnų, muilų, tonikų, balzamų gamybai.



O dabar dar keletas faktų apie šį tikrai nepaprastą augalą.

Kanapės pasaulyje auginamos tūkstantmečius; pasaulyje daug kur jis auginamas legaliai.

Kanapės užauga iki 3m aukščio; tai vienmetis, žolinis, pluoštinis augalas, panašus į linus ir džiutą.

Pluoštinės kanapės panašios į marihuaną, tačiau jos "neveža". Bet jos turi šimtus gerų savybių.

Pluoštinė kanapė beveik neturi THK (tetrahidrokanabinolio, medžiagos, kuri "veža" ir kuri randama marihuanoje). THK pluoštinėse kanapėse randama mažiau nei 1%, kai tuo tarpu marihuanoje jos yra 5-15%. Taigi, jei rūkysite pluoštinę kanapę, nesitikėkite "paskraidyti"; gali nebent galvą paskaudėti.

Iš kanapių sėklų spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas maistui, medicinai  arba  pramoniniams lubrikantams, dyzeliniam kurui,  statybinėms medžiagoms, popieriui, plastmasės pakaitalams, audiniams, virvėms,dažams, lakams gaminti ir t.t. Kanapė turi 25,000 panaudojimo ir pritaikymo galimybių.

Kodėl šitas vertingas augalas taip smarkiai draudžiamas? Tabakas ir  alkoholis kasmet pražudo ar susargdina šimtus tūkstančius gyvybių kasmet, tuo tarpu kanapė, nuo kurios niekas niekada nėra miręs ar susirgęs, baisiausiai draudžiama? Kodėl tokia isterija?

Logiškiausias paaiškinimas būtų : konkurencija ir pelnas. Kai buvo išrastos naujos technologijos gaminti plastiką ir sintetinius pluoštus, kanapės tapo pavojingu konkurentu šioms naujoms pramonės šakoms. Be to, kanapės kelia pavojų ir popieriaus, aliejaus, degalų bei medienos verslams. Net neabejotina, kad visų šių verslų interesai prisidėjo ir prisideda prie kanapių uždraudimo ir isteriškų pastangų sunaikinti šią ūkio šaką.

Ar ne keista, kad mes negalime užsiauginti kanapių, o tuo tarpu pirkti ir naudoti kanapių sėklas, aliejų ir kitus iš jų pagamintus produktus galim? Pasaulyje iš kanapių gaminami audiniai, maisto produktai, kosmetikos produktai, biodyzelinas, popierius, plastikas, virvės, statybinės medžiagos, mašinų komponentai, tapetai, kraikas gyvūnams, ir t.t.

Kanapės yra ypatingai ištvermingas augalas, jis atsparus kenkėjams ir ligoms, jam nereikia pesticidų ir herbicidų (kokie nuostoliai chemijos pramonei!), jis auga visur, kur galima auginti javus. Jis sėjamas anksti, vos dirvai įšilus.

Paprastai kanapės sodinamos 200-300 vnt. kvadratiniame metre. Užaugusios turi itin vešlią lapiją, kuri sutankėjusi visiškai nustelbia piktžoles. Todėl nuėmus kanapių derlių dirva lieka švari nuo piktžolių. Nukritę lapai ir augalo liekanos sudaro labai maistingą mulčą, kuris maitina dirvą. Taip susidaro savaime pasimulčiuojanti ir atsinaujinanti ekosistema.

Kanapėms patinka švelnus klimatas, drėgmė ore ir dirvoje.

Kanapės auga labai greitai ir užaugina didelę masę žalios lapijos. 2-3 metrų aukštį stiebai pasiekia per 70-90 dienų. Vienas akras gali duoti 3-7 tonas sauso pluošto.

KANAPĖS YRA BIOMASĖS GAMINTOJAS NR.1 VISOJE PLANETOJE: per maždaug 4 mėnesius žaliosios masės užauga apie 10 tonų viename akre. Kanapė turi 77% celiuliozės, tuo tarpu mediena jos turi tik 60%.

Kanapes auginti yra žymiai ekologiškiau, negu medvilnę. Medvilnė smarkiai nualina dirvas, jai reikia ypač daug trąšų, herbicidų ir pesticidų (mes marškinėlių pavidalu visa tai nešiojame ant savo kūno!). Pavyzdžiui, Amerikoje medvilnės laukai užima 1% visos dirbamos žemės, tačiau juose sunaudojama 50% visų pesticidų! Ar tai ne tragiška statistika?

Kanapės pluoštas yra 4 kartus šiltesnis už medvilnę, 4 kartus geriau sugeria drėgmę, 3 kartus tvirtesnis, ilgaamžiškesnis ir nedegus. Nike, Converse, Armani, Patagonia, Ralph Lauren, Oscar de la Renta ir daugelis kitų firmų gamina drabužius iš kanapės pluošto.

Iš kanapių gaminamas popierius. Iš vieno akro per vieną sezoną užaugintų kanapių pagaminama tiek popieriaus, kiek iš 4 akrų medžių (o kiek laiko reikia medžiui užaugti?..) Kanapių popierius stipresnis, ilgaamžiškesnis negu medžių, o jo pagaminimo procesas dukart pigesnis, negu iš medienos.

Kanapių popierių galima perdirbti iki 10 kartų, tuo tarpu medienos popierių - tik dukart.

Kadangi planetos miškai sparčiai naikinami ir kelia didelį ekologinį pavojų, kanapės gali būti puiki išeitis gelbstint mūsų Žemę ir ekonomiką.

Iš kanapių gaminamas betono - cemento blokeliai, tinkas, skiedinys.

Visi produktai, pagaminti iš kanapių, yra savaime suyrantys, kompostuojami ir perdirbami. Tai didžiulis palengvinimas mūsų kraštovaizdžiui, ekologijai ir ekonomikai. Tai draugiška gamtai medžiaga.

Iš visų planetoje augančių augalų (jų yra virš 3 milijonų) nė vienas negali prilygti savo maistine verte kanapei. Valgomos sėklos: su lukštu arba be jo (tik branduoliai), sutrintos į miltelius (proteinas) arba iš sėklų išspaustas aliejus.

Biodyzelinas, pagamintas iš kanapių aliejaus, išskiria 47% mažiau anglies monoksido, negu įprastas dyzelinas.

Per maždaug 30 dienų biodyzelinas savaime suyra (tai svarbu, tarkim, išsiliejus degalams ant žemės - negresia jokia ekologinė katastrofa).

Ir pabaigai: nuo seniausių laikų žmonės naudojo ir tebenaudoja kanapes įvairių ligų gydymui. Yra daugybės žmonių liudijimai, jog kanapių aliejus sėkmingai gydo vėžį, ypač odos.  Bet apie tai bus jau kitas pasakojimas.

Kol kas pagalvokime: tai kas vis dėlto lemia, kad šitaip nepelnytai apšmeižtas, šmeižiamas ir draudžiamas yra šis nuostabus augalas?

Suprantantiems angliškai, labai siūlau pažiūrėti šį filmuką ir būtinai paplatinti jį draugams. Mes visi nusipelnėm žinoti ir būti sveiki.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jxJmFSmOrqo






























1 komentaras:

  1. Apmaudu, kad ši vaistažolė turi tokią prastą reputaciją ir žmonės nesupranta jos naudos... Nuoširdžiai visiems rekomenduoju pamėginti kanapių aliejaus!

    AtsakytiPanaikinti