Puslapiai

2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Kaip pasidauginti rožių

Pasidauginti gėlių visada yra ir smagu, ir taupu. Šiemet labai norėčiau užsiveisti rožių, ypač vienų, kurias turi mano draugė. Tačiau pirkti tokių nkiekur nerandu... Kaip tik pasitaikė po ranka straipsnelis, kuriame mokoma, kaip paprastai, be jokių didelių mokslų užsiauginti patinkančių rožių. Perpausdinu iš http://www.amateurgardening.com/home/taking-rose-cuttings/

Parenkame vietą naujiems sodinukams. Ji turi būti tokia, kad per kaitriausią dienos dalį būtų pavėsyje. Ten iškasame apie 15 cm gylio griovelį, jo dugne įpilam porą centimetrų rupaus smėlio.


Tada nuo rožės, kurią norime padauginti, nukerpame stiebą. Stiebas turi būti tiesus, gerai subrendęs (spygliai turi nusilaužti be žievės atplaišų) ir jaunas (šių metų augimo).



Stiebų ruošiniai turi būti apie 23 cm ilgio. Apačioje kerpam iškart po pumpuru. Pašalinam visus lapus ir nuo apatinės pusės nulaužome spyglius.



Tada susmeigiame stiebų ruošinius į paruoštą griovelį. Turime žiūrėti, kad užkasus du trečdaliai stiebų atsidurtų po žeme. Įsmeigiam stiebus į rupų smėlį, gerai apspaudom,kad neliktų oro, tada užkasam žeme.



Užkasę vėl gerai aptrypiam žemę (saugoti sodinukus!), per vasarą vis palaistome. Rudenį jau turėtų būti puikūs sodinukai su gerom šaknim, kuriuos bus galima sodinti į nuolatinę vietą.

Tarp kitko, kai kurie sodininkai prieš susmeigiant į žemę stiebų ruošinius įsmeigia į bulvę. Tada pasodina juos su visa bulve. Bulvė tiekia sodinukui drėgmę ir maistingas medžiagas tol, kol jis sustiprėja ir išleidžia savo šakneles. Reikės būtinai išmėginti šį metodą.

2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Straipsnyje parašyta, kad auga per vasarą, iki rudens. O rudenį jau galima sodinti į nuolatinę vietą.

      Panaikinti